E953 - Izomalt

Categorie:
Indulcitori Substante (altele decat zaharul) care se utilizeaza pentru a da gust dulce alimentelor
Denumire chimica:
Este un amestec echimolecular de -alfaD-glucopiranozil-1,6-sorbitol si alfa D-glucopiranozil-1,6-manitol.
Sinonime:
Izomaltitol, Izomaltutoza hidrogenata, palatinoza hidrogenata,isomalt
Doza zilnica admisa (DZA):
Doza zilnica admisa este 20 - 30 g.
Sursa:
Artificiala
Nivelul critic:
Atentie ! Atentie !
Recomandare:
Consumul frecvent nu este recomandat
Boli asociate:
Consumati in doze mai mari de 20 -30 g pot provoca balonari si diaree. Interzis copiilor.
Descriere:
Poliol, edulcorant, umectant, de incarcare si inlocuitor artificial al zaharului. Procesul de sinteza are doua etape: prima enzimatica de rearanjare moleculara a zaharozei formandu-se dizaharidul izomaltuloza. In etapa a doua, imaltuloza este hidrogenata la izomalt. Izomaltul are o valoare calorica mai mica decat a zaharului, nu poate fi fermentat de microflora bucala. Poliolii sau polialcoolii se obtin prin hidrogenarea zaharurilor naturale reducatoare carora li se transforma functia aldehididca sau atomica in functie de alcool. Din aceasta categorie mai fac parte lactitolul E966, maltitolul E965, manitolul E421, sorbitolul E420, xilitolul E967, utilizati ca edulcoranti de incarcare, calorigeni (au densitate calorica de 2,4 kcal/g fata de zahar 4 kcal/g). Consumati in doze mai mari de 20 -30 g pot provoca balonari si diaree (aceasta cantitate se poate regasi intr-o jumatate ciocolata dietetica). Aceeasi edulcoranti se pot obtine si din organisme modificate genetic (porumb). Indicat diabeticilor, interzis copiilor.