E422 - Glicerina

Categorie:
Indulcitori Substante (altele decat zaharul) care se utilizeaza pentru a da gust dulce alimentelor
Formula chimica:
C3H8O3
Sinonime:
glicerol, glycerin,glycerine
Doza zilnica admisa (DZA):
Se admite uitlizarea in cantitate de 5% p/m.
Nivelul critic:
Considerat sigur Considerat sigur
Recomandare:
Considerat inofensiv
Boli asociate:
Consumat in cantitati mari poate provoca dureri de cap, greata, sete, hiperglicemie.
Descriere:
Agent de incarcare, umectant, indulcitor (poliol propan 1,2,3 triol cu formula bruta C3H8O3), obtinut prin hidroliza grasimilor naturale. Este folosit de organism ca sursa de energie sau pentru sinteza unor molecule complexe. Unele studii arata ca glicerolul se comporta ca antioxidant, anihiland radicalii liberi (ROS), impiedicand astfel atacul asupra ADN-ului al promotorilor tumorali, radiatiei ultraviolete si radioactive. Se admite uitlizarea in cantitate de 5% p/m. Are si efect conservant scazand activitatea apei (aw). Consumat in cantitati mari poate provoca dureri de cap, greata, sete, hiperglicemie.