E954 - Zaharina

Categorie:
Indulcitori Substante (altele decat zaharul) care se utilizeaza pentru a da gust dulce alimentelor
Denumire chimica:
Din punct de vedere chimic este: 1,1-dioxid de 3-oxo-2,3 dihidrobenzo izotiazol.
Formula chimica:
C7H5NO7S
Sinonime:
Zaharina si sarurile ei de sodiu potasiu si calciu, zaharinat de sodiu, zaharinat de potasiu, zaharinat de calciu, zaharina sodica
Doza zilnica admisa (DZA):
2,5 mg/kg
Sursa:
Artificiala
Nivelul critic:
Atentie ! Atentie !
Recomandare:
Consumul frecvent nu este recomandat
Boli asociate:
Este incadrat de IARC in grupa 2B ca agent cancerigen posibil la om. Interfera cu procesul normal de coagulare a sangelui, glicemia si functiile digestive, perturbandu-le.
Descriere:
Edulcorant intens, artificial, fara valoare calorica, descoperit intamplator de Fahlberg si Remsen, in 1879. Se poate fabrica pornind de la toluen sau acid antranitic. Putere de indulcire relativa de 300 - 500 ori mai mare decat a zaharozei. Este foarte solubila in apa 1000 g/l la 20 grade Celsius. Stabilitate foarte buna la caldura si pH 3,5 - 8,0. Are gust remanent amar sau metalic ce poate fi corectat cu alti alducoranti, ca aspartamul sau ciclamatii. Nu este metabolizat in organism fiind eliminat pe cale urinara. Este incadrat de IARC in grupa 2B ca agent cancerigen posibil la om. Exista suficiente probe ca zaharina este cancerigena la nimale, dar lipsesc datele referitoare la om. Vezi E950. Interfera cu procesul normal de coagulare a sangelui, glicemia si functiile digestive, perturbandu-le. Nu este recomandat consumul frecvent si depasirea dizei zilnice admise.