E966 - Lactitol

Categorie:
Indulcitori Substante (altele decat zaharul) care se utilizeaza pentru a da gust dulce alimentelor
Denumire chimica:
4-O-beta-D-galactopiranozil-D-glucitol
Formula chimica:
C12H24O11
Sinonime:
Lactit, lactozitol, lactobiozit
Doza zilnica admisa (DZA):
20 g/zi
Sursa:
Artificiala
Nivelul critic:
Atentie ! Atentie !
Recomandare:
Consumul frecvent nu este recomandat
Boli asociate:
La depasirea dozei de 20 g/zi poate produce balonari si diaree.
Descriere:
Polialcool, edulcorant de incarcare, calorigen, inlocuitor al zaharului si regulator de umiditate, artificial. Poate fi obtinut si din organisme modificate genetic (porumb). Chimic este un dizaharid hidrigenat, stabil, obtunut prin hidrogenarea catalitica cu Raney - Nickel a lactozei. Hidroliza lactotolului genereaza D-galactoza si D-sorbitol. Are putere de indulcire 30 - 40% din cea a zaharozei. La depasirea dozei de 20 g/zi poate produce balonari si diaree.