E100 - Curcumina

Categorie:
Coloranti naturali Coloranti de origine naturala
Sinonime:
curcumin,e100i,e100ii,C.I. 75300,C.I. Natural Yellow 3
Sursa:
Natural (poate fi obtinut si artificial)
Nivelul critic:
Considerat sigur Considerat sigur
Recomandare:
Considerat sigur
Descriere:
Colorant, galben, natural, obtinut din rizomul plantei Curcuma longa sub forma de pulbere galben-oranj. Punct de topire 179 - 183°C, insolubila in apa, solubila in alcool etilic. Pulberea de curcumina contine trei tipuri de compusi chimici, curcumina I, curcumina II si curcumina III aflate in proportiile 77/17/3.
Curcumina diminueaza activitatea microzomica, scade colesterolul seric, incetineste metabolismul acidului arahidonic via cilcooxigenazelor si lipoxigenazelor, inhiba porductia de citokine a monocitelor sanguine si macrofagelor alveolare. In cantitati mari favorizeaza secretia biliara si este hepatoprotector dar poate exercita toxicitate celulara prin stimularea formarii radicalilor liberi (ROS).
Uneori poate provoca alergii in special persoanelor sensibile la slicilati (aspirine). Poate avea efect benefic asupra glicemiei diabeticilor.
Experientele pe animale constand in administrare orala de curcumina au evidentiat un efect anticancerigen si de protectie fata de actiunea procancerigena a benzopirenului si metil-nitrozo-guanidinei. Nu s-au pus in evidenta efecte mutagene ale curcuminei.
Curcumina poate fi obtinuta si artificial prin sinteza chimica. Este utilizata pentru colorarea unor alimente: margarina, gemuri, jeleuri, alimente hipocalorice, carnati, pateuri, supe, fulgi de cartofi s.a.