E102 - Tartrazina

Categorie:
Conservanti Substante care prelungesc perioada de pastrare a alimentelor prin protejarea lor impotriva alterarii produse de microorganisme
Denumire chimica:
Sarea de sodiu a acidului 5-hidroxi 1-(4-sulfanatofenil) 4-(4-sulfanatofenil-azol)-Hipazol 3-carboxilat
Sinonime:
FD & C Yellow No 5,FD&C Yellow 5,FD &C Yellow 5
Doza zilnica admisa (DZA):
7,5 mg/Kg
Sursa:
Artificial
Efecte:
Altereaza perceptia si comportamentul producand stari de confuzie. Inhiba metabolismul zincului(Zn) si interfereaza cu enzimele gastrice
Nivelul critic:
Pericol !!! Pericol !!!
Recomandare:
Nu se va depasi doza zilnica admisa
Boli asociate:
Provoaca la copii astm, rinita, urticarie. ADHD, tumori tiroidiene
Descriere:
Colorant, galben, artificial, azoic. Pudra sau granule oranj-deschis. Poate provoca alergii la persoanele care reactioneaza alergic la aspirina (salicilati), sau la persoanele astmatice.
Provoaca la copii astm, rinita, urticarie. Este incriminat in inducerea sindromului de hiperactivitate (ADHD). Creste incidenta aparitiei unor tumori tiroidiene. Altereaza perceptia si comportamentul producand stari de confuzie. Inhiba metabolismul zincului(Zn) si interfereaza cu enzimele digestive.
Este utilizat intr-o gama larga de produse alimentare: bauturi nealcoolice si alcoolice, fructe si legume confiate, ornamente si cuverturi, produse de cofetarie, produse fine de brutarie, croisant, biscuiti, prajituri, napolitane, branza topita aromata, deserturi, produse lactate aromate, sosuri, condimente (curry praf), mustar, crustacee, substituenti de somon, surimi, icre de peste, peste afumat, snacks (pe baza de cereale sau amidon, expandate, extrudate), preparate pentru controlul greutatii, suplimente alimentare, supe, vinuri si vinuri din fructe (cidru) linistite si spumante etc.