E220 - Dioxid de sulf
Categorie:
Conservanti Substante care prelungesc perioada de pastrare a alimentelor prin protejarea lor impotriva alterarii produse de microorganisme
Denumire chimica:
Dioxid de sulf
Formula chimica:
SO2
Sinonime:
sulfiti
Doza zilnica admisa (DZA):
0,7 mg/kg corp
Efecte:
Incetineste asimilarea vitaminei B1, poate produce dureri de cap, ameteli, provoaca afectiuni intestinale de la 25 mg pe litru de vin
Nivelul critic:
Pericol !!!
Recomandare:
Consumul frecvent nu este recomandat
Boli asociate:
Persoanele cu bronsita, conjunctivita, emfizem, afectiuni cardoivasculare, afectiuni renale trebuie sa evite consumul compusilor cu sulf.
Dureri de cap, ameteli, afectiuni intestinale; produce "astmul de sulfit"
Descriere:
Conservant, artificial. Toata gama de produse continand sulf are potential toxic. Incetineste asimilarea vitaminei B1, poate produce dureri de cap, ameteli, provoaca afectiuni intestinale de la 25 mg pe litru de vin. Produce "astmul de sulfit" la persoanele sensibile. Se recomanda a nu se depasi doza de 50 mg/zilnic, dar aceasta este atinsa prin prin consumul a 300 - 400 ml vin alb. Pesoanele cu bronsita, conjunctivita, emfizem, afectiuni cardoivasculare, afectiuni renale trebuie sa evite consumul compusilor cu sulf. Se poate gasi intr-o mare varietate de alimente, bauturi nealcoolice, sucuri de fructe, fructe conservate si preparate din acestea, vinuri, otet, bere, produse din cartofi (chips, snacks, etc).