E249 - Nitrit de potasiu
Categorie:
Conservanti Substante care prelungesc perioada de pastrare a alimentelor prin protejarea lor impotriva alterarii produse de microorganisme
Denumire chimica:
Nitrit de potasiu
Formula chimica:
KNO2
Doza zilnica admisa (DZA):
0,1mg/Kg corp
Sursa:
Artificial
Efecte:
Pot induce afectiuni ale glandei tiroide, perturband metabolismul iodului
Nivelul critic:

Recomandare:
Consumul frecvent nu este recomandat
Boli asociate:
Hipoxie celulara, Cefalee, Cianoze, Hipertensiune, Alergii, Urticarie
Descriere:
Conservant artificial, colorant indirect al carnii (KNO2). Utilizati in industria preparatelor de carne si peste pentru efectul de inrosire al carnii conferind produsului un aspect atragator de proaspat. Ca agenti conservanti impiedica dezvoltarea bacteriilor patogene Clostridium botulinum, Clostridium prfringelus, Clostridium sporongenes dar si impotriva lui Bacilus cereus, Helicobacter pylori si Liestria monocytogenes. La oameni interfereaza cu metabolismul acizilor grasi si transportul lor in sange. Toti nitratii si nitritii pot forma in anumite conditii nitrozamine asociate cu cresterea riscului de cancer. Nitratii formeaza compusi stabili cu hemoglobina, methemoglobina reducand capacitatea acesteia de a transporta oxigenul ,putand crea stari de hipoxie celulara, cefalee, cianoze. Sunt periculosi mai ales pentru sugari si copii mici. Se poate declansa precoce hipertensiunea. Provoaca alergii, urticarie persoanelor sensibile. Pot induce afectiuni ale glandei tiroide, perturband metabolismul iodului. Dozele zilnice admise (DZA) pentru nitriti sunt 0,1mg/Kg corp.