E300 - Acid ascorbic

Categorie:
Antioxidanti Substante care prelungesc perioada de pastrare a alimentelor prin protejare impotriva oxidarii (de exemplu: rancezirea, schimbarea culorii)
Denumire chimica:
Acid ascorbic
Sinonime:
Vitamina c,acid l-ascorbic,L-acid ascorbic
Sursa:
Natural (poate fi obtinut si artificial)
Efecte:
In cantitati mari poate cauza eroziune dentara, voma, diaree iar peste 10g ingerate poate determnia aparitia calculilor renali.
Nivelul critic:
Considerat sigur Considerat sigur
Recomandare:
Considerat inofensiv
Boli asociate:
In cantitati mari poate cauza eroziune dentara, voma, diaree iar peste 10g ingerate poate determnia aparitia calculilor renali.
Descriere:
Antioxidant, acidifiant natural sau artificial, Vitamina C. Potenteaza si mentine culoarea rosie a carnii conservate, previne aparitia nitrozaminelor cancerigene. Impiedica oxidarea alimentelor mentinand gustul si culoarea acestora. Poate fi utilizata si ca supliment nutritiv. Valoarea biologica a vitaminei C depinde de modul de obtinere a acesteia. Vitamania C naturala se afla in sursele alimentare proaspete (legume, fructe crude), in amestecuri complexe cu alte substante biologic active care ii maresc activitatea vitaminica. In cantitati mari poate cauza eroziune dentara, voma, diaree iar peste 10g ingerate poate determnia aparitia calculilor renali.