E385 - Etilen-diamina tetraacetat de calciu disodiu

Categorie:
Antioxidanti Substante care prelungesc perioada de pastrare a alimentelor prin protejare impotriva oxidarii (de exemplu: rancezirea, schimbarea culorii)
Sinonime:
Calciu disodiu-EDTA, EDTA calciu disodic, edetat de calciu disodiu
Sursa:
Artificial
Nivelul critic:
Pericol !!! Pericol !!!
Recomandare:
Consumul nu este recomandat
Boli asociate:
Poate induce modificari metabolice, dezechilibre ale balantei minerale, inhibator al enzimelor si inhibator al coagularii sangelui, tulburari gastrointestinale, hematurie, crampe musculare, nefrotoxic.
Descriere:
Antioxidant si sechestrant artificial. EDTA din molecula aditivului are efect antibacterian (la pH = 7,0) si proprietati de chelare a ionilor divalenti protejand vitaminele hidrosolubile din sucuri, previne inbrunarea neenzimatica in fructe si legume, mentine culoarea carnii de peste, moluste, crustacee complexand Cu, Fe, Zn, previne coagularea termica a cazeinei la concentrarea laptelui, impiedica coagularea albusului in prcesul de pasteurizare. E385 poate induce modificari metabolice, dezechilibre ale balantei minerale, inhibator al enzimelor si inhibator al coagularii sangelui, tulburari gastrointestinale, hematurie, crampe musculare, nefrotoxic. Se utilizeaza ca remediu impotriva otravirii cu metale grele. Interzis copiilor sub varsta de 2 ani.