E407 - Caragenan

Categorie:
Substante de ingrosare Substante care au capacitatea de a mari vascozitatea produselor alimentare
Sinonime:
Carragenan, carrageenani, Carrageenans
Sursa:
Natural
Nivelul critic:
Atentie ! Atentie !
Recomandare:
Consumul frecvent nu este recomandat
Boli asociate:
Nu poate fi digerat in tractusul tubului digestiv uneori limitat. La sobolani, produsii lui de degradare produc cancer de colon, fiind si imunosupresor. Impiedica asimilarea mineralelor si unor grasimi. Poate avea actiune laxativa. In unele cazuri poate provoca alergii. S-a demonstrat ca aditivul caragenan nativ, poate fi degradat, limitat in intestin manifestant efect toxic, putand provoca ulcer si cancer.
Descriere:
Gelifiant si agent de ingrosare natural, din alge rosii (Rhodophyceae). Caragenanii din punct de veder e chimic sunt poligalactani liniari, sulfatati.Se comercializeaza sub denumirea kapa-caragenan, iota-caragenan si lambda-caragenan. Nu poate fi digerat in tractusul tubului digestiv uneori limitat. La sobolani, produsii lui de degradare produc cancer de colon, fiind si imunosupresor. Impiedica asimilarea mineralelor si unor grasimi. Poate avea actiune laxativa. In unele cazuri poate provoca alergii. S-a demonstrat ca aditivul caragenan nativ, poate fi degradat, limitat in intestin manifestant efect toxic, putand provoca ulcer si cancer.