E420 i - Sorbitol

Categorie:
Indulcitori Substante (altele decat zaharul) care se utilizeaza pentru a da gust dulce alimentelor
Formula chimica:
C6H14O6
Sinonime:
D-glucitol, D-sorbitol
Doza zilnica admisa (DZA):
NU ESTE RECOMANDAT UN CONSUM MAI MARE DE 50 g/zi.
Sursa:
Artificial sau natural
Nivelul critic:
Atentie ! Atentie !
Recomandare:
Nu se va depasi doza zilnica admisa
Descriere:
Edulcorant nutritiv, artificial sau natural obtinut din fructele de Sorbus aucuparia, emulsifiant, stabilizator, umectant, inlocuitor al zaharului (zaharoza), fiind un poliol, cu valoare energetica reprezentand cca 2,4 Kcal/g, obtinut prin hodrogenarea D-glucozei. Unele fructe pot contine pana la 5% sorbitol. Este un edulcorant de incarcare, remandat diabeticilor. Sorbitolul ca si fructoza patrund in celula hepatica prin intermediul fructokinazei a carei actiune este independenta de insulina fiind da aceea permise in alimentatia diabeticilor. Nu ataca smaltul dentar. Nu se permite utilizarea lui pentru indulcirea lichidelor. NU ESTE RECOMANDAT UN CONSUM MAI MARE DE 50 g/zi. Nu este admis in hrana sugarilor, copiilor mici si celor cu intoleranta la fructoza.