E421 - Manitol
Categorie:
Indulcitori Substante (altele decat zaharul) care se utilizeaza pentru a da gust dulce alimentelor
Formula chimica:
C6H14O6
Doza zilnica admisa (DZA):
NU ESTE RECOMANDAT UN CONSUM MAI MARE DE 50 g.
Sursa:
Artificiala
Nivelul critic:
Atentie !
Recomandare:
Nu se va depasi doza zilnica admisa
Boli asociate:
Este un potential alergen, interzis in alimentatia copiilor sugari deoarece poate induce disfunctii renale. Poate provoca diaree, balonare.
Descriere:
Edulcorant nutritiv, artificial, inlocuitor al zaharului (zaharozei), antiaglomerant, fiind un poliol cu valoare energetica 2,4 Lcal/g, obtinut prin hidrogenarea fructozei, fiind deci un izomer al D-sorbitolului. manitolul este raspandit si in natura fiind componentul principal al manei-exudat al unor plante. Este un potential alergen, interzis in alimentatia copiilor sugari deoarece poate induce disfunctii renale. Nu ataca smaltul dentar. poate provoca diaree, balonare.