E440 - Pectina

Categorie:
Substante de ingrosare Substante care au capacitatea de a mari vascozitatea produselor alimentare
Sinonime:
Pectina amidata
Sursa:
Artificial sau natural
Nivelul critic:
Atentie ! Atentie !
Recomandare:
Considerat inofensiv
Boli asociate:
In cantitati mari poate provoca balonare sai disconfort intestinal temporar.
Descriere:
Agent de ingrosare, natural sau artificial, gelifiant vegetal, extras din mere, citrice fiind compus in principal din acid galacturonic legat (1,4 (80 - 90% din pectina). Lantul binar este intrerupt de ramnoza la care se leaga L-arabinoza, D-xiloza, oze neutre. Acidul galacturonic poate fi partial esterificat la gruparile carboxil putand fi slab sau puternic metoxilate. favorizeaza digestia, poate interfera cu absorbtia lipidelor si mineralelor. Datorita proprietatilor sechestrante poate contribui la detoxifiere eliminad unele metale grele toxice. In cantitati mari poate provoca balonare sai disconfort intestinal temporar. Se gaseste in mod natural in fructe. Pectinele amidate contin grupari amidice in locul celor metoxil.