E950 - Acesulfam de potasiu

Categorie:
Indulcitori Substante (altele decat zaharul) care se utilizeaza pentru a da gust dulce alimentelor
Denumire chimica:
Chimic este: 2,2-dioxid de 6-metil-1,2,3-oxatiazin-4(3H)-ona, sare de potasiu
Formula chimica:
C4H4NO4SK
Sinonime:
Acesulfam-K, Acesulfam K, Acesulfam de potasiu, sare de potasiu de 3.4-dihidro-6-metil-1.2.3-oxatiazin-4-ona-2.2-dioxid,acesulfam -K,acesulfame-K
Doza zilnica admisa (DZA):
Doza zilnica admisa este 15 mg/kg corp (DZA).
Sursa:
Artificiala
Nivelul critic:
Atentie ! Atentie !
Recomandare:
Consumul frecvent nu este recomandat
Boli asociate:
Poate induce stres metabolic. Nu se recomanda in curele de slabire, copiilor, femeilor gravide si care alapteaza, suferinzilor (cu exceptia diabeticilor, batranilor, persoane sanatoase). Posibil carcinogen.
Descriere:
Edulcorant intens si potentiator de aroma, artificial. Este de 130 - 200 de ori mai dulce decar zaharul, fara valoare energetica, descoperit intamplator de Claus si Jensen in 1967. Stabilitate buna la temperatura si pH. Solubilitate ridicata 270 g/l apa la 20 grade Celsius. Aroma zaharata, agreabila care se manifesta rapid. Acesulfamul nu este metabolizat in organism si nu se acumuleaza. Doza zilnica admisa este 15 mg/kg corp (DZA). Unii produsi de degradare ai acesulfamului ca acetoacetamina pot provoca afectiuni ale glandei tirode la animale. Poate determina dereglari populationale la animale. Poate induce stres metabolic. Nu se recomanda in curele de slabire, copiilor, femeilor gravide si care alapteaza, suferinzilor (cu exceptia diabeticilor, batranilor, persoane sanatoase). Posibil carcinogen. Pulbere cristalina alba, inodora.