E952 - Acid ciclamic

Categorie:
Indulcitori Substante (altele decat zaharul) care se utilizeaza pentru a da gust dulce alimentelor
Denumire chimica:
Chimic este: acid ciclohexansulfamic, acid ciclohexilaminosulfonic si sarurile acestora.
Formula chimica:
C6H12NNaO3S
Sinonime:
Ciclamat de sodiu, Ciclamat de calciu, Ciclamat,ciclamat de natriu
Doza zilnica admisa (DZA):
Doza zilnica admisa este de 11 mg/kg exprimata in acid ciclamic.
Sursa:
Artificiala
Nivelul critic:
Atentie ! Atentie !
Recomandare:
Consumul frecvent nu este recomandat
Descriere:
Edulcorant intens, artificial, fara valoare calorica. Ciclamatul a fost descoperit in 1937 de Sveda. Puterea de indulcire este de 25 - 30 de ori mai mare decat a zaharozei. Are solubilitate ridicata in apa 210 g/l la 20 grade Celsius. Este foarte stabil la temperatura si intr-o gama larga a valorilot pH 2 - 8. Are gust remanent amar - metalic persistent ce poate fi atenuat cu alti edulcoranti intensi. O mica parte din populatie metabolizeaza ciclamatul in ciclohexilanina. Aceasta substanta provoaca tumori maligne de vezica la sobolani. Ciclamatul este clasificat in grupa 3 din punct de vedere al potentialului cancerugen de catre Agentia Internationala de cercetari in Cancer (IARC). NU SUNT RECOMANDATE CONSUMURI FRECVENTE si depasirea dozei zilnice admise.