E957 - Taumatina

Categorie:
Indulcitori Substante (altele decat zaharul) care se utilizeaza pentru a da gust dulce alimentelor
Denumire chimica:
Chimic este o polipeptida formata din 207 aminoacizi.
Sursa:
Natural
Nivelul critic:
Considerat sigur Considerat sigur
Recomandare:
Considerat inofensiv
Descriere:
Edulcorant intens si potentiator de gust, natural, utilizat si in formula unor arome. Taumatina este un amestec de doua proteine: taumatina I si II, izolate dintr-o planta din Africa de est Taumatococcus damielli, in 1972 de catre van der Wel si Loewe, prin extractie cu apa si ultrafiltrare. Puterea sa de indulcire este de 1500 - 2500 de ori mai mare decat a zaharozei. Este foarte solubila in apa 600 g/l la 25 grade Celsius, stabila la 100 grade Celsius, pH 5,5, iar la temperatura ambianta in plaja valorilor de pH 2 -10. Dezvolta gust dulce nu imediat, dar foarte persistent. Se prezinta sub forma de Pudra de culoarea smantanii, inodora, cu gust dulce intens.