E965 - Maltitol

Categorie:
Indulcitori Substante (altele decat zaharul) care se utilizeaza pentru a da gust dulce alimentelor
Denumire chimica:
Este un dizamarid-alcool.
Formula chimica:
C12H24O12
Sinonime:
Sirop de maltitol, sirop de glucoza hidrogenata cu continut ridicat de maltoza, sirop de glucoza hidrogenata
Doza zilnica admisa (DZA):
30 g pentru adulti si 20 g pentru copii
Sursa:
Artificiala
Nivelul critic:
Atentie ! Atentie !
Recomandare:
Consumul frecvent nu este recomandat
Boli asociate:
Depasirea dozei zilnice de 30 g pentru adulti si 20 g pentru copii poate provoca balonari si diaree.
Descriere:
Poliol, edulcorant de incarcare, calorigen, inlocuitor al zaharului si regulator de umiditate, artificial. Se obtine prin hidrogenarea D-maltozei obtinuta din hidroliza enzimatica a amidonului. Are cea mai asemanatoare curba de solubilitate fata de zahar, dintre toti poliolii. Are o remarcabila stabilitate termica si chimica. Nu reactioneaza cu aminoacizii si nu da reactii Maillard. Siropul de maltitol este compus in principal din: D-maltitol, D-sorbitol, oligo si polizaharide hidrogenate. Este obtinut din hidrogenarea siropului de glucoza cu continut inalt de maltoza. Depasirea dozei zilnice de 30 g pentru adulti si 20 g pentru copii poate provoca balonari si diaree. Pot fi obtinute si din organisme modificate genetic. Se foloseste la prepararea ciocolatei, la prajiturile dietetice si pentru fructele uscate, dar si ca inlocuitor al zaharului.