E967 - Xilitol

Categorie:
Indulcitori Substante (altele decat zaharul) care se utilizeaza pentru a da gust dulce alimentelor
Denumire chimica:
D-xilitol
Formula chimica:
C5H12O5
Doza zilnica admisa (DZA):
50 g/zi
Sursa:
Artificiala
Nivelul critic:
Atentie ! Atentie !
Recomandare:
Consumul frecvent nu este recomandat
Boli asociate:
Consumat in cantitati mai mari de 50 g/zi poate produce balonari si diaree.
Descriere:
Polialcool, edulcorant de incarcare, calorigen, indulcitor al zaharului, artificial. Se gaseste si in natura in prune, fragi, conopida. Se obtine industrial din xilanii din fibrele vegetale, care sunt hidrolizati la D-xiloza (pentoza) care apoi este hidrogenata la xilitol. Este utilizat in alimente pentru diabetici si in preventia cariei dentare. Consumat in cantitati mai mari de 50 g/zi poate produce balonari si diaree.